torek, 16. januar 2018

Kako opremiti vrt ali teraso?


Vrt ali teraso lahko opremite z veliko različnega pohištva iz raznovrstnih materialov. Pohištvo iz kovine (npr. aluminij),  leseno (po večini tikovo) ali pleteno (ratan) pohištvo. Zunanje vrtno pohištvo lahko zelo hitro spremeni obliko ter videz vašega vrta. Tako vaš vrt ali terasa postaneta podaljšek vašega dnevnega prostora. Vrtno pohištvo je narejeno v udobnem, sproščenem stilu.  Vsak tako lahko poišče nekaj zase. 

Vrtno pohištvo
Zunanje vrtno pohištvo potrebuje malo vzdrževanja, poleg tega pa ima dolgo življenjsko dobo, seveda ob primernem negovanju. Če imate kovinsko pohištvo, ga samo obrišete z vlažno krpo z malo čistila, da odstranite drevesne tekočine ali ptičje kakce. Pri lesenem vrtnem pohištvu pa je zaželjena nega s zaščitno tekočino za les ter čistilom za les, da bo vaše pohištvo ostalo lepo dolgo časa. 

Pri opremljanju vašega vrta ali terase je najboljše upoštevati nekaj nasvetov. 



Najprej si premišljeno izdelajte seznam kaj vam je všeč. Kakšen stil je primeren glede na velikost vašega vrta ali terase.

  1. Razmislite kakšno pohištvo želite; ali je to moderno in lepo pohištvo ali pač bolj funkcionalno  in udobno? Ter kakšno pohištvo bo najbolj primerno za vaš vrt, da boste kar najbolje izkoristili vašo površino vrta. Nato pa, za kakšen namen boste uporabljali vrtno pohištvo; bodo dovolj vrtna miza in par stolov ali  boste vrt / teraso uporabljali tudi za sproščanje; torej potrebujete tudi ležalnike, sedežno garnituro, kavč.
  2. Ena izmed smernic pri nakupu naj bo tudi, da je zunanje vrtno pohištvo lahko za vzdrževanje, kljub temu da ga boste imeli leta in leta. Pa naj bo kovinsko ali leseno.
  3. Planirajte skladiščenje pohištva čez zimo. Kajti tudi najkvalitetnejše pohištvo (npr. tikovo ali kovinsko pohištvo) se bo uničilo če ne bo primerno shranjeno čez zimo.
  4. Investirajte v kakovost. Cenejši kosi zunanjega pohištva bodo izgledali dobro leto ali dve, kasneje pa bodo na soncu obledeli in postali krhki. Bodite pazljivi pri nakupu, posvetujte se s prodajalcem, ki je strokovnjak na področju zunanjega pohištva.
Svojo teraso ali vrt lahko zaščitite tudi s senčniki in senčili. Tako si boste podaljšali sezono bivanja zunaj na vašem vrtu, hkrati pa tudi zaščitili vaše vrtno pohištvo. Na voljo so vodoodporni, zračni senčniki ter tudi rolo senčila.  

Senčniki za dom in lokale

 


Ni komentarjev: