torek, 30. januar 2018

Nega vrtnega pohištva


Pri vrtnem pohištvu je predvsem pomembno da zanj tudi skrbimo in ga negujemo ter vzdržujemo primerno. Pohištvo moramo redno čistiti predvsem v izogib nastanku plesni, gliv in napadu škodljivcev. Ker smo se odločili za investicijo v naš vrt ali teraso, potem moramo zanj tudi skrbeti. Navedli bomo nekaj korakov za enostavno vzdrževanje in čiščenje vrtnega pohištva iz različnih materialov.

Vrtno pohištvo iz lesa

Vrtno pohištvo iz močnega in trdnega lesa  (kot npr. tik, evkaliptus), je naravno odporno proti škodljivcem in vodi, saj se v njem naravno sprošča esencialno olje, ki omogoča zaščito lesa od znotraj navzven. Hkrati pa je pohištvo iz lesa lahko za vzdrževanje, saj morate vedeti samo dve stvari; čiščenje in negovanje lesa je potrebno samo z milnico in krpo, ter ščetko. Po čiščenju vrtnega pohištva morate le tega dobro osušiti ter ga premazati z zaščitnim oljem. Tako bo vaše leseno vrtno pohištvo dolgo obdržalo lepo naravno barvo, hkrati pa imelo zaščito. V zimskih mesecih ga prestavite v notranjost ali pa le to zaščitite z pokrovom za pohištvo. Tako mu boste podaljšali njegovo življenjsko dobo.

tikovo zaščitno olje

Pleteno pohištvo potrebuje posebno skrb, saj je še bolj občutljivo na vremenske razmere. Poleti postane zaradi vročine bolj elastično in raztegljivo, pozimi zaradi mraza bolj togo. Če je vzpostavljeno preveč vlagi, mu le ta lahko tudi škoduje, saj povzroči nastanek plesni  in posledično razpadanje.

pleten stol
Kovinsko vrtno pohištvo

Močno in neuničljivo kovinsko vrtno pohištvo je primerno za ljudi, ki si želijo da bi njihovo vrtno pohištvo trajalo dolgo časa, hkrati pa njim ne bi bilo treba vanj vlagati skoraj nič truda. Ravno tako kot leseno pohištvo tudi kovinsko lahko izberete v klasičnem ali elegantnem slogu. Če boste izbrali pohištvo iz težkega materiala, vam pozimi ne bo treba skrbeti in ga prenašati v notranjost, saj mu veter in slabo vreme do bo prišlo do živega. Hkrati pa je pohištvo iz kovine dandanes že zaščiteno pred rjo in vremenskimi vplivi. V primeru pa, da se odločite za aluminijasto kovinsko pohištvo, je pa le to lahko in ga boste brez težav pozimi premaknili v notranjost. Čiščenje in nega kovinskega pohištva je nezahtevna. Uporabite vodo in milnico. Lahko ga samo s cevjo za vodo poškropite, ter nato še podrgnite za morebitnimi madeži.  Nato ga še dobro osušite.  Za podaljšanje življenjske dobe vašega kovinskega vrtnega pohištva lahko le to pozimi pokrijete in ga tako še dodatno zaščitite.

kovinsko vrtno pohištvo