torek, 23. januar 2018

Tikovo vrtno pohištvo

Preden se odločite kupiti vrtno pohištvo iz tikovega lesa morate vedeti nekaj podrobnosti o le tem.
Predvsem se najprej odločimo kako veliko pohištvo bomo izbrali, na podlagi tega koliko prostora imamo na vrtu ali na terasi. Potem bomo razmišljali tudi o negi ter vzdrževanju našega vrtnega pohištva. Na koncu pa nas zanima tudi dodatna oprema za naše pohištvo; kot so sedežne blazine, senčniki ter pokrivala za naše pohištvo.

Premisliti moramo tudi za kakšen namen bomo uporabljali naše vrtno pohištvo. Bo to namenjeno samo pitju kavice ali pa tudi kakšni zabavi, pikniku ali kosilu na prostem. Na podlagi tega se bomo odločili kako veliko pohištvo bomo izbrali ter kakšne oblike bo le ta.

Tikovi vrtni  ležalniki
Tikov les je dobro poznan po svoji svetli zlati barvi. Vendar je to le barva svežega, novega lesa. Naravno tikovo olje ki je prisotno v lesu je odgovorno za tako barvo lesu. Oksidacija lesu in izhlapevanje olja pripomore, da se barva lesa spremeni in zbledi. Les začne izgubljati barvo po nekaj mesecih izpostavljanja soncu. Zelo pomembno pa je, da tikovo olje še vedno ostane v sredini lesa kar pripomore k zaščiti proti škodljivcem in proti vodi. Ob rednem negovanju in skrbi za tikovo vrtno pohištvo le ta ostane lepe znane zlate barve še dolgo. V primeru da pa vam je ljubši sivi odtenek lesu, potem ga ni treba negovati sproti, saj se barva naravno spremeni v tako.
Tikova vrtna garnitura
Za  najboljšo zaščito vašega tikovega vrtnega pohištva se uporablja tesnilno sredstvo ter tikovo olje, ki vsebuje tikovo smolo. Vendar pa ne glede na to ali želite ohranjati njegovo zlato barvo ali ne, boste še vedno morali vsaj enkrat letno čistiti vrtno pohištvo. Enkrat letno je minimalno priporočilo, vendar pa je to deloma odvisno tudi od vremenskega okolja v katerem živite. Večinoma je pomladni čas najbolj primeren za zunanje čiščenje vrtnega pohištva. Če pa živite v zelo vlažnem kraju ali kjer je veliko prahu, je priporočljivo bolj redno čiščenje, da preprečimo širjenje plesni.

Zaščita tikovega lesa
Čiščenje tikovega vrtnega pohištva je zelo enostavno. Predvsem nikoli ne uporabljajte visokotlačnega razpršilca z vodo, vendar le navadno cev z vodo. Nato čistilo nanesete na les in ga pustite nekaj minut, da naredi svoj učinek. Nato z mehko krtačo nežno čistite v smeri lesa. Na koncu še izperete les z vodo in ga pustite da se čisto posuši.

Pozimi tikovega vrtnega pohištva ni potrebno pospravljati v notranje prostore. Tikov les je odporen na vse klimatske spremembe, tudi voda mu ne more škodovati. Le vlaga lahko spodbudi nezaželjeno rast plesni, ki pa jo moramo potem čistiti in odstranjevati. Zato v krajih kjer je veliko vlage priporočamo v izogib nabiranju plesni rajši pokrivanje tikovine.